قیمت برنج | قیمت برنج در بازار

قیمت برنج ایرانی کاهش یافت | قیمت برنج ایرانی سی درصد کاهش قیمت پیدا کرد

برنج های ایرانی پر محصول خوش پخت و بدون عطر تا ۳۳ هزار تومان‌در هر کیلو و برنج هندی تا ۲۸ هزار تومان در بازار کاهش یافته است.

قیمت برنج ایرانی کاهش یافت | قیمت برنج ایرانی سی درصد کاهش قیمت پیدا کرد
کدخبر : 5156
پایگاه خبری تحلیلی گشتنی نیوز :

قیمت برنج ایرانی در یک سال گذشته نوسانات بسیاری داشته است. برنج از اقلام خوراکی ضروری خانوار های ایرانی است و قیمت برنج بر زندگی مردم تاثیر بسیاری دارد . قیمت برنج در چندماه گذشته افزایش بسیاری داشته است. افزایش قیمت برنج باعث کاهش مصرف و کاهش خرید برنج از سوی مردم شده است. در ادامه به جدید ترین قیمت برنج در بازار می پردازیم.

قیمت برنج در روزهای اخیر کاهش مشخصی داشته است به طوری که در شهر‌های شمالی کشور حداکثر قیمت هر کیلوگرم برنج( برنج معطر) 80 تا 90 هزار تومان و حداقل قیمت برنج پر محصول نیز در محدوده 30 هزار تومان است.

بر اساس مشاهدات میدانی نیز در شهر تهران برنج پر محصول با قیمت 33 تا 59 هزار تومان و برنج های معطر نیز 95 تا 110 هزار تومان کاهش یافته است.

این کاهش قیمت بر روی برنج های خارجی نیز تاثیر گذاشته است به طوری که برنج های پاکستانی که 35 تا 40هزار تومان به فروش می رسید اکنون با کف قیمت 28 هزار تومان به فروش می رسد.

رضا کنگری رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی در خصوص قیمت برنج گفت: برنج ایرانی حدودا 10 تا 15 درصد کاهش پیدا کرده است و بار قدیم گران‌تر بوده و الان بار جدید حدودا 40 الی 45 هزار تومان شده است.

کنگری افزود: برنج ایرانی اعلا از 90 هزار تومان تا 115 تومان در بازار هست.

چند روز پیش بود که، جواد ساداتی نژاد، وزیر جهاد کشاورزی، از افزایش ۲۵ درصدی تولید برنج طی سال جاری در کشور خبر داد و افزود: خوشبختانه امسال کیفیت برنج بالا و میزان ضایعات به شدت کاهش یافته است.

به گزارش اقتصاد آنلاین، افزایش کمی و کیفی تولید برنج این امیدواری را ایجاد کرد که تجربه سال های گذشته بازار برنج تکرار نشود. اما با گذشت حدود ۲ ماه از آغاز برداشت برنج و افزایش ۲۵ درصدی تولید و بهبود کیفیت آن، بازار این محصول روی آرامش را به خود ندیده است.

به گفته فعالان بازار برنج؛ به رغم افزایش کمی و کیفی تولید، بار دیگر بازار برنج سر به گرانی گذاشته و تنها در یک هفته اخیر شاهد رشد ۱۰ درصدی قیمت در ارقام پر محصول و رشد ۵ درصدی در ارقام بومی بوده‌ایم.

اسفندیار قاسم‌زاده، عضو انجمن برنج ایران، در گفت و گو با اقتصاد آنلاین درباره آخرین وضعیت بازار برنج و دلایل نوسان آن، اظهار کرد: قیمت خرید برنج از کشاورزان در ارقام پر محصول و بومی تا یک هفته پیش به کف رسیده بود اما، به یکباره وارد روندی صعودی شد به نحوی که تا امروز قیمت در پر محصول‌ها ۱۰ درصد و در بومی‌ها ۵ رصد رشد داشته است.

وی ادامه داد: در حال حاضر کشاورزان هر کیلوگرم برنج رقم پر محصول، ندا را ۳۸ تا ۳۹ هزار تومان، هر کیلوگرم برنج رقم شیرودی را ۴۴ تا ۴۵ هزار تومان، هر کیلوگرم فجر را ۵۹ هزار تومان به فروش می‌رسانند.

قاسم‌زاده همچنین قیمت حال حاضر فروش هر کیلوگرم برنج بومی طارم و هاشمی درجه یک توسط کشاورزان را ۹۰ هزار تومان اعلام کرد.

وی معتقد است؛ یکی از دلایل اصلی روند افزایشی قیمت برنج در عرض یک هفته، ورود شرکت‌های بزرگ به بازار برای خرید و ایجاد تقاضای مضاعف است.

قاسم‌زاده تصریح کرد: به دلایل نامعلومی این شرکت‌ها تا یک هفته پیش به بازار برنج وارد نشده بودند و یکباره تقاضای خود را به بازار تحمیل کردند.

به گفته وی؛ عدم مدیریت تقاضا توسط این شرکت‌ها می‌تواند منجر به تکرار وضعیت سال گذشته برنج بشود و قیمت‌ها در یک روند صعودی افزایش غیر منطقی پیدا کنند.

قاسم‌زاده بر این باور است؛ اگر تقاضا در بازار برنج مدیریت شود می‌توان به قیمت ۷۵ هزار تومان برای هر کیلوگرم برنج داخلی در پایان سال رسید که منطقی و مناسب است.

این عضو انجمن برنج ایران همچنین عرضه تدریجی برنج در ارقام بومی را در تأخیر بازار در رسیدن به تعادل را نیز بی‌تأثیر ندانست.

قاسم‌زاده یادآور شد: تجربه سال گذشته کشاورزان را نسبت به عرضه یکباره محصول خود با بازار مردد کرده است و آن‌ها برای جا نماندن از بازار ترجیح می‌دهند به تدریج محصول خود را به فروش برسانند.

وی گفت: به طور مثال اگر کشاورزی ۴ تن برداشت محصول داشته است، اکنون تنها یک تن آن را به بازار عرضه می‌کند و عرضه باقی را به ماه‌های دیگر موکول کرده است.

قاسم‌زاده این رفتار کشاورزان با توجه به آنچه در سال گذشته تجربه کردند را قابل درک توصیف کرد و خواستار نظرت بیشتر مسئولان بر عملکرد شرکت‌های بزرگ در بازار برنج شد.

مسیح کشاورز اظهار داشت: قیمت کنونی هر کیلو برنج هندی ۳۵ تا ۴۰ هزار تومان و برنج پاکستانی ۴۰ تا ۴۵ هزار تومان است، هرچند برخی واردکنندگان ممکن همانند قیمت عمده بنادر عرضه کنند چرا که سرمایه آنها راکد شده است.

طی روزهای اخیر دبیرکل بنکداران مواد غذایی خبر از کاهش ۴۰ درصدی قیمت برنج ایرانی و ۱۵ درصدی برنج خارجی بدلیل افزایش ۳۰ درصدی تولید، پربودن انبارها و ذخایر کافی داده بود، دبیر انجمن واردکنندگان برنج حباب کاذب قیمت برنج ایرانی و رکود بازار را علت اصلی کاهش قیمت برنج ایرانی و عرضه با سود حداقلی را دلیل کاهش قیمت برنج خارجی اعلام‌کرد.

در سال‌های گذشته برای وارد نشدن لطمه روحی و روانی به کشاورزان، حمایت از تولید و تولید‌کنندگان و همین‌طور جلوگیری از برخی از سوءاستفاده‌ها در این عرصه به خصوص اختلاط برنج ایرانی با خارجی ممنوعیت چهار ماهه واردات برنج در فصل برداشت مصوب شده بود اما امسال این ممنوعیت لغو شد. جمیل علیزاده شایق، دبیر انجمن تولیدکنندگان برنج ایران در چند روز گذشته طی مصاحبه‌ای گفته بود واردات برنج روی نرخ برنج اثر نمی‌گذارد و این امر باعث کاهش نرخ این محصول نمی‌شود. گسترش نیوز برای اطلاع بیشتر در این رابطه با دبیر انجمن واردکنندگان برنج به گفت‌وگو پرداخته است.

مسیح کشاورز، دبیر انجمن واردکنندگان برنج در رابطه با صحبت‌های آقای شایق پیرامون این که واردات برنج باعث کاهش نرخ این محصول نمی‌شود، گفت: انجمن تولیدکنندگان برنج مافیای این بازار هستند آن‌ها واسطه‌ها هستند و جزء هیچ تشکلی نیستند. تنها در مقاطع مختلف وارد بحث‌های رسانه‌ای می‌شوند و بازار را بر هم می‌زنند. در گذشته ارتباط برنج ایرانی و خارجی یک طرفه بود به این معنا که اگر واردات برنج نداشتیم باعث افزایش نرخ برنج در بازار می‌شد اما واردات آن تأثیری در کاهش نرخ برنج ایرانی نمی‌گذاشت. یعنی شرایط به‌گونه‌ای بود که این ارتباط کاملاً یک طرفه در جهت کنترل و جلوگیری از افزایش نرخ غیر متعارف برنج وارد می‌شد.

وی ادامه داد: این آقایان با ورود دولت به آن‌ها فشار آورند تا جلوی واردات گرفته شود و دولت هم بر اثر بی‌تجربگی واردات برنج را متوقف کردد. با این عمل باعث افزایش چند صددرصدی نرخ برنج ایرانی شدند و در کنار کمبود و گرانی برنج خارجی تجربه کردیم. با قبول این تصمیم افراد سودجو به اسم تولید، کلاه گشادی را بر سر دولت گذاشتند. خوشبختانه در سال ۱۴۰۱ این اتفاق نیافتاد و واردات برنج از سر گرفته شد. با این مسئله می‌توان گفت برنج ایرانی امسال افزایش نرخ را تجربه نخواهد کرد و شاهد گرانی روزافزون این محصول نخواهیم بود. البته واسطه‌ها و دلالان از این موضوع خوشحال نمی‌شوند و به ضرر آن‌ها می‌شود.

 کشاورز خاطر نشان کرد: امسال با لغو ممنوعیت واردات برنج به اندازه کافی این محصول وارد کشور شد. در بخش خصوصی حدود هفت‌صد هزار تن برنج وارد کشور شد و در بازار عرضه شد اما در بخش دولتی برنج در بازار عرضه نمی‌شود و به عنوان ذخیره احتیاط نگه‌داری می‌شود. ۴۰ درصد برنج‌های وارداتی پاکستانی و سفید هستند متأسفانه در بعضی مغازه‌ها برنج پاکستانی را با برنج ایرانی مخلوط می‌کنند و به فروش می‌رسانند که به‌طور مستقیم و غیر مستقیم در نرخ برنج تأثیر می‌گذارد. در هر دو شکل این عمل باعث کاهش نرخ برنج می‌شود. تا پایان سال ما باید یک‌میلیون و چهارصد هزار تن برنج وارد کشور کنیم تا با این عمل به بخش خصوصی کمک شود.

قیمت برنج

وی اضافه کرد: بازار به‌طورکلی در رکود است. به خاطر گرانی هایی که در بازار برنج ایرانی و بعد از نیمایی شدن ارز برنج خارجی و افزایش نرخ جهانی، منتظر فصل جدیدی در بازار برنج هستیم که قیمت‌ها کاهش پیدا کند اما تا زمانی که رکود از بین نرود و سرمایه برای وارد‌کنندگان برنج برنگردد امکان جایگزینی این برنج‌ها وجود ندارد. کم‌ کم بازار به سمتی هدایت می‌شود که با حداقل سود و حتی با ضرر برخی شرکت‌ها برنج‌هایشان را وارد بازار کنند تا بتوانند از فرصت کشت جدید برنج‌های خارجی که با نرخ پایین‌تری هستند استفاده کنند. ما امیدواریم این رکود به سمت رونق سوق پیدا کند که جایگزین بهتری در آینده باقیمت‌های مناسبی برای برنج خارجی داشته باشیم.

کشاورز پیرامون اصلی‌ترین مشکل واردات برنج اظهارکرد: مهم‌ترین مشکل ما این است که مدیریت قانون و واردات محصولات کشاورزی با وزارت جهاد کشاورزی است. درآن‌جا باید اگر تصمیمی گرفته می‌شود که بر سرنوشت مردم تأثیرگذار است باید از تجار، واردکنندگان، خورده فروش‌ها و بخش خصوص نظراتشان را بپرسند و اعمال کنند تا تصمیمی صورت نگیرد که دوباره اتفاقات تلخ سال ۱۴۰۰ تکرار شود. ما چالش و مشکل اصلی را این می‌بینیم که اگر این مشارکت با بخش خصوصی و هم فکری با بخش خصوصی را قطع کنیم قطعاً آسیب‌های جدی به کشور وارد می‌شود.

وی در پایان در خصوص نرخ برنج گفت: از آخرین نرخ برنج ایرانی اطلاعی ندارم اما آنچه مشخص و مشهود است نرخ برنج ایرانی روبه کاهش است. برنج خارجی چون باارزش‌های قبلی وارد شده بود همان قیمت‌های قبلی و با اندکی کاهش در حد ۱۰۰۰ تومان کیلویی در بازار به‌دست مصرف‌کننده می‌رسد. اما در آینده امیدوارم که این رکود منجر شود تا سرمایه واردکنندگان برگردد و امکان واردات برای وارد‌کنندگان به‌وجود‌ آید اگر این اتفاق صورت گیرد می‌توانیم شاهد کاهش ۲۰ درصدی نرخ برنج باشیم.

آیا این خبر مفید بود؟
اخبار مرتبط سایر رسانه‌ها
    اخبار از پلیکان
    ارسال نظر:

    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان