صیغه | شرایط صیغه و ازدواج موقت
قوانین جدید صیغه برای متقاضیان | اشکالات صیغه محرمیت در چیست؟
باردار بودن زوجه، توافق طرفین و شرط ضمن عقد از شرایط صیغه موقت در دفترخانه بوده و مدارک شناسایی زوجین، اجازه پدر ( در صورتی که زوجه دوشیزه باشد) و گواهی طلاق و فوت همسر سابق از مدارک لازم برای این امر می باشد. همچنین، دریافت آسان تر مهریه و شناسنامه برای فرزندان، از آثار صیغه موقت در دفترخانه است.
در نظام حقوقی ایران، دو نوع ازدواج دائم و موقت به رسمیت شناخته شده اند. ازدواج موقت برای آن که به صورت صحیح منعقد گردد، باید دارای دو شرط تعیین مدت و مهریه مشخص باشد. در قانون ایران، لزومی به ثبت ازدواج موقت نیست، مگر موارد استثنایی که قانون آنها را تصریح کرده است.
صیغه موقت، معمولا به صورت شفاهی و بدون آن که ثبت گردد ،به صورت پنهانی، منعقد می شود؛ اما، این موضوع، ممکن است زوجین را با چالش هایی، همچون اثبات ازدواج برای دریافت شناسنامه برای فرزندان مواجه نماید. بنابراین، بهتر است زوجین ازدواج موقت خود را در دفترخانه به ثبت برسانند که برای ثبت آن، ارائه مدارکی، الزامی می باشد.
با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله قصد داریم، در ابتدا به این سوال پاسخ دهیم که شرایط صیغه موقت در دفترخانه چیست؟ سپس در ادامه، مدارک لازم برای صیغه موقت در دفترخانه را بیان کرده و در نهایت آثار آن را بررسی کنیم. اگر در خصوص این موضوع سوالاتی دارید، در این مقاله همراه ما باشید.
صیغه موقت، یکی از اقسام نکاح در نظام حقوقی ایران است که به تبعیت از فقه، این نوع از ازدواج به رسمیت شناخته شده است. نکاح دائم، به موجب قانون حمایت خانواده مصوب 1392 باید ثبت گردد، در غیر این صورت، برای مرد به دلیل عدم ثبت نکاح، در قانون، مجازات حبس تعیین شده است. در خصوص ثبت ازدواج موقت در دفترخانه، قانون، اصولا آن را الزامی ندانسته است، اما تحت شرایطی استثنایی، ثبت ازدواج موقت نیز الزامی می باشد.
به موجب ماده21 قانون حمایت خانواده 1391: " نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران، در جهت محوریت و استواری روابط خانوادگی، نکاح دائم را که مبنای تشکیل خانواده است، مورد حمایت قرار می دهد. نکاح موقت نیز تابع موازین شرعی و مقررات قانون مدنی است" موارد الزام به ثبت ازدواج موقت یا صیغه، شامل موارد ذیل می باشد:
باردارشدن زوجه: زیرا، در این حالت، لازم است که مادر برای فرزند خود شناسنامه دریافت کند، که از طریق ثبت صیغه موقت در دفترخانه، به راحتی می تواند نسبت به این امر اقدام نماید.
توافق طرفین: ممکن است، طرفین توافق کرده باشند، که ازدواج موقت آنها به ثبت برسد
شرط ضمن عقد: اگر زوجین، ضمن عقد موقت خود، شرط کرده باشند که ازدواج موقت آنها به ثبت برسد، در این حالت نیز، ثبت آن در دفترخانه الزامی است.
به موجب تبصره این ماده، ثبت ازدواج موقت در دفترخانه ازدواج و طلاق و یا دفاتر اسناد رسمی و مطابق آیین نامه انجام می گیرد.
مدارک لازم برای صیغه موقت در دفترخانه
در بخش قبل، به این سوال پاسخ دادیم که شرایط صیغه موقت در دفترخانه چیست؟ و گفتیم ثبت صیغه موقت در دفترخانه، الزامی نمی باشد، اما به موجب ماده 21 قانون حمایت از خانواده مصوب 1391، در سه حالت باردار شدن زوجه، توافق طرفین و شرط ضمن عقد، ازدواج موقت باید در دفترخانه ثبت گردد. حال، در این بخش قصد داریم، مدارک لازم برای صیغه موقت را بیان کنیم. مدارک لازم برای صیغه موقت زن دوشیزه با زوجه ای که قبلا ازدواج کرده باشد، متفاوت است. که شامل موارد ذیل می باشد:
مدارک شناسایی زوجین ( کارت ملی وشناسنامه زن و مرد)
دو قطعه عکس 4 در 3
شناسنامه و کارت ملی پدر زوجه و حضور ایشان در دفترخانه (که تنها از شرایط ازدواج موقت دختر باکره می باشد)
بنابراین، با توجه به توضیحات بالا، اگر خانمی در گذشته ازدواج کرده باشد، برای ثبت صیغه موقت، نیاز به اذن پدر ندارد؛ اما باید گواهی فوت همسر سابق خود را یا طلاق نامه را برای ثبت ازدواج موقت به مسئول دفترخانه، ارائه دهد. اما دختر باکره لزوما با اذن پدر می تواند، صیغه موقت خود را در دفترخانه ثبت نماید.